Onze leerlingen zijn TOPPERS! Met hun eigen talent, hun eigen kracht en hun eigen
toekomst. En wij mogen hen daarbij ondersteunen. Dat doen we graag, want we zijn
trots op onze toppers! 

 

Niet alle jongeren volgen hetzelfde pad als het op school aankomt. Soms is er meer ondersteuning en begeleiding nodig bij het schoolse leven. Een beetje meer tijd en ruimte om weer grip op je leven te krijgen, motivatie terug te vinden en uit een neerwaartse spiraal te komen. Dat is geen makkelijk proces, maar in de ondersteuningsklassen van de Ambelt hakken we vaker met dat bijltje. En Julyan van der Meer laat zien dat het niet uitmaakt hoé je er komt.

Zijn vaste baan bij het Zwolse bedrijf Youngmade is daar het bewijs van. “Ik heb hier een stabiele basis en dat voelt heel goed”, zegt Julyan. “In deze organisatie kan ik mezelf ontwikkelen. Volwassen worden, nog wat meer uren werken, een financiële basis opbouwen, op mezelf gaan wonen; dat zie ik wel zitten. Ik zit hier echt op m’n plek!”

Nuttig
Julyan noemt zijn werk bij Youngmade een puzzel die past. Youngmade is een sociale onderneming die jongeren met een hulpvraag weer in verbinding brengt met de maatschappij. In de werkplaats worden met een lasersnij-machine verschillende producten gemaakt zoals houten cut-outs, duurzame awards en emblemen. Vaak in samenwerking met andere creatieve bedrijven. “Ik heb verschillende stages geprobeerd. Wat ik hier fijn vind, is dat ik me nuttig kan maken. We maken mooie producten waar mensen blij van worden. Ik denk ook mee in het ontwerpproces. Freek, mijn leidinggevende, dacht tijdens de stage al snel dat ik wel wat meer kon. ‘Dat is iemand met potentie’, zei hij.”

Hoewel een beetje schoorvoetend, kan Julyan zich daar wel in vinden. “Ik ben creatief en denk oplossingsgericht. Ook heb ik veel doorzettingsvermogen. Als iets niet lukt, duik ik er in en geef niet op.” Zelf begeleidt Julyan nu ook jongeren die stage komen lopen bij Youngmade. “Ik vind het leuk om hen te begeleiden en te laten zien hoe ze de dingen moeten doen. Je moet wel geduld hebben, maar dat gaat me goed af.”

Tot bloei
Julyan is een van de leerlingen die op de Ambelt tot bloei komen. Een kleine klas, aandacht van betrokken docenten en de focus op wat wél mogelijk is, maakt dat leerlingen zich kunnen ontplooien in hun eigen tempo. “Het lukte niet goed op de reguliere havo. De eerste periode op de Ambelt was wel zwaar, ik had weinig motivatie. Maar de vrijheid die je hier krijgt om het anders te doen, heeft me erg geholpen.”