Onderwijs op de ondersteuningsafdeling

We richten ons bij de Ondersteuningsafdeling in eerste instantie op herstel door zorg en ondersteuning. Het behalen van een diploma is geen doelstelling. Het doel is leerlingen voor te bereiden op een volgende stap richting vervolgonderwijs, arbeid of dagbesteding. Het is belangrijk dat de leerlingen weer zonder druk naar school komen en langzamerhand successen boeken. Met kleine stapjes en veel aandacht wordt de belastbaarheid steeds een beetje opgerekt. Samen met de leerling, de ouders/verzorgers, jeugdhulpverlening en andere betrokkenen onderzoeken we intensief de onderwijs- en ondersteuningsbehoeften zodat er een plan gemaakt wordt waardoor de leerling weer plezier in school krijgt. 

Instroom- en linkklas VSO Zwolle
In de instroomklassen gaan leerlingen tot 12 uur per week naar school. De leerlingen hebben (zeer) intensieve ondersteuning nodig om tot ontwikkeling te komen. Over schooltijden en vakken worden op maat afspraken gemaakt. Leerlingen gaan opnieuw wennen aan het naar school gaan en er is veel aandacht voor het sociale aspect, zowel individueel als in een groep. Goede communicatie en korte lijnen tussen ouders, school en hulpverlening is essentieel. Samen wordt gekeken wat de leerling nodig heeft en welke realistische vervolgstappen mogelijk zijn. Leerlingen gaan naar de linkklas als de belastbaarheid groter is geworden. Nog steeds is herstellen het uitgangspunt maar de leerling kan nu meer dan 12 uur per week naar school. Er wordt onderzocht of een diploma realistisch en haalbaar is en wanneer dit het geval is, wordt de leerling voorbereid op een van de trajectklassen vervolgonderwijs (havo of vmbo) van de Ambelt. Is uitstroom arbeid meer passend, dan wordt de leerling voorbereid op de trajectklas arbeidsmarktgericht (AMG). Wanneer uitstroom dagbesteding van toepassing is, richten we ons op trajectklas dagbesteding. 

Praktijkklas SO en VSO Zwolle
De praktijkklassen zijn bedoeld voor leerlingen uit zowel het speciaal onderwijs (SO) als het voortgezet speciaal onderwijs (VSO). Het zijn kleine klassen van maximaal zes leerlingen waar naast onderwijs ook zorg wordt ingezet. In de groep is naast de leerkracht daarvoor een zorgspecialist aanwezig. De leerlingen hebben zeer intensieve ondersteuning nodig om zich te ontwikkelen. Kenmerkend is het snel overprikkeld zijn en overvraagd worden vanuit trauma, gedrags- of angstproblematiek.

U vindt meer informatie in het schoolondersteuningsplan van de Ondersteuningsafdeling