Onze leerlingen zijn toppers! Met hun eigen talent, hun eigen kracht en hun eigen
toekomst. En wij mogen hen daarbij ondersteunen. Dat doen we graag, want we zijn
trots op onze toppers!


Lees verder onder de foto

.lara liesbeth smalLiesbeth met Shabie en Ashley. Lara met pup Balto en haar eigen topper Yoghi

Dit verhaal kent meerdere toppers. Want niet alleen zijn we onder de indruk van onze leerling, onze aandacht gaat ook uit naar haar hond Yoghi. Dankzij deze Australian Shepherd durfde Lara Scholten weer naar school te gaan. Dankzij Yoghi is nu, aan het eind van haar Ambelt-tijd, het regulier onderwijs binnen handbereik gekomen. En zelf gaat Lara nog een stap verder: “Dankzij Yoghi ben ik er nog”, zegt ze vol overtuiging.

Ruim vijf jaar geleden liep Lara vast in haar ontwikkeling en kwam met ernstige klachten thuis te zitten. Onverwerkt trauma, een eetstoornis en een zware depressie maakte dat ze niet meer naar school kon en lange tijd tot de nog altijd groeiende groep van thuiszitters moest worden gerekend. Een uitzichtloze situatie die ze zelf kort en bondig omschrijft: “Ik had niets meer om nog voor te leven.”

Hoop
Midden in die donkere tijd ontstond er toch een sprankje hoop. “Ik las op social media iets over de Stichting Dutch Assistance Dogs. Ik wilde dit heel graag, ik wist dat dit was wat ik nodig had!” De organisatie biedt opleidingstrajecten voor jongvolwassenen met psychische klachten. Samen met een coach voed je zelf je puppy op tot hulphond. “Ik was eigenlijk te jong om aan het traject te mogen meedoen, maar het ging op dat moment zo slecht dat ze toch met mij in zee zijn gegaan.”

De zoektocht naar een puppy heeft nog wel even geduurd en eerlijk gezegd was Yoghi niet meteen haar grote liefde. “De fokker voelde heel goed aan wat voor hond ik nodig had, maar ik vond haar eigenlijk nogal saai. Maar bij de tweede keer dat ik Yoghi zag, ging ze bij me op schoot zitten en voelde ik me helemaal rustig worden. De fokker vertelde dat ze met niemand anders wilde knuffelen en bij het derde bezoek stond ze te piepen toen ik wegging. Ik heb haar niet uitgekozen, ze heeft mij uitgekozen.”

Herstel
De komst van de puppy betekende het startpunt van de weg omhoog. “Omdat ik fysiek niet goed voor haar kon zorgen, ben ik aan mijn herstel gaan werken. Ik moest nu ook aan haar denken.” Toen school weer in beeld kwam, was Yoghi de voorwaarde om de stap te maken. “Ze geeft me rust. Als mensen te dichtbij komen, gaat ze er tussen staan. Als het te druk voor me wordt, kan ik dat aan haar zien. Ze maakt het makkelijker voor me.” Inmiddels heeft Lara zo’n grote ontwikkeling doorgemaakt dat ze dit jaar meedoet met het jaarlijkse project Ambelt naar de Alp. Vier dagen naar Frankrijk om de Alpe d’Huez op te fietsen voor het goede doel. “Yoghi gaat niet mee, dat is te druk voor haar. Dat is spannend, maar juist omdat ze in mijn leven is, kan ik dit soort dingen nu ook alleen.” Waar ze nog aan toevoegt dat ook haar docenten een hele grote rol hebben gespeeld in het opbouwen van haar zelfvertrouwen.

Hond in de klas
Is het bijzonder dat een hond dit voor elkaar kan krijgen? Niet in de ogen van groepsleerkracht Liesbeth Hupkes. De ‘hondenjuf’ zoals leerlingen haar noemen, weet dat honden een bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van leerlingen. Haar toppers zijn dwergschnauzer Ashley, bordercollie Shabie en de Australian labradoodlepup Balto. De honden gaan op de dagen dat Liesbeth werkt mee naar de zorgklas binnen het basisonderwijs van de Ambelt. “Honden oordelen niet en houden onvoorwaardelijk van je. Ik heb gezien dat leerlingen meer uit hun schulp kruipen als er een hond in de klas is. Het helpt ook bij het reguleren van emoties. Hoe boos een leerling ook is, dit kan wegebben als ze bij een hond zijn. Even aaien, een stukje met de hond wandelen of er misschien even naast gaan liggen. Hoe mooi is dat!”

Deltion
Maatwerk in onderwijs en ondersteuning, dat is wat we doen op de Ambelt en dat blijkt ook uit de acceptatie van een hond als Yoghi. Aan het einde van het schooljaar verlaat Lara de Ambelt. Samen met Yoghi gaat ze bij Deltion beginnen aan de studie social work. Van niet meer naar school kunnen tot het helpen van jongeren. En dat door een hond. “Zonder Yoghi was ik hier niet geweest, 100%!”