Gloednieuw trainingscentrum officieel in gebruik genomen

Met een officieel doopmoment werd het gloedjenieuwe arbeidstrainingscentrum van de Ambelt in Zwolle in gebruik genomen. Alsof het een nieuw schip betrof, ging de champagnefles tegen de buitendeur in duizend stukjes uiteen. “Als ik hier rondloop zie ik blije leerlingen en blije medewerkers”, zei Jose Traore, toenmalig locatiedirecteur AMG. “Wij bereiden onze leerlingen voor op arbeid en dit trainingscentrum was nodig om precies dát te kunnen doen. Ik ben er trots op dat we zo’n mooie oefenplek voor onze leerlingen hebben gerealiseerd.”

ATC
Het arbeidstrainingscentrum, kortweg ATC, is een centrale plek in de opleidingen die op de Herfterlaan in Zwolle worden aangeboden. Leerlingen op deze locatie van de Ambelt kunnen zich oriënteren op verschillende beroepsrichtingen zoals bouw/hout, winkel/ logistiek, groen, horeca/facilitair en mobiliteit/metaal. Leren werken staat voorop en daarbij hoort een goede arbeidshouding, gewenst gedrag en zelfredzaamheid. In het ATC komt dit samen.

Jos Scholten en Jorrit Lambers zijn twee van de vele gebruikers van het ATC. Jos is vakdocent Groen: “In het ATC kunnen de leerlingen op hun eigen manier groeien in hun vaardigheden. Vaak gaan ze hierna de arbeidsmarkt op, maar het vervolgonderwijs behoort ook tot de mogelijkheden. Naast het theoretische gedeelte van hun opleiding, houden we ons in het ATC bezig met de praktijk. We doen hier opdrachten voor externe bedrijven zoals inpakwerk, we verwerken pallets, leerlingen werken in de winkel en we doen zelf het groenonderhoud van dit uitgestrekte terrein. Deze interne stage leidt naar een begeleide externe stage en tenslotte naar een externe stage die ze helemaal zelf aankunnen.”

Voor Jorrit is dit al aangebroken, momenteel loopt hij stage bij een hovenier. “Ik vind het mooi om met m’n handen bezig te zijn. De natuur is mijn ding en hier leer ik over planten, machines die we gebruiken en ook leer ik om precies te werken met bijvoorbeeld zagen. Hier rondom het ATC kan ik veel dingen aanwijzen waar ik aan gewerkt hebt, zoals de aanleg van de voedseltuin bij de ingang. We gaan ook nog bezig met de aanleg van een schaduwtuin op het terrein.”

Vaardigheden
Naast het opdoen van praktijkervaring gaat het bij de opleidingen van de Ambelt ook om het gedrag. Jos: “De leerlingen leren samen te werken met elkaar, maar ook hoe je omgaat met teleurstelling als het even niet lukt. Arbeidsvaardigheden en vaardigheden op het gebied van gedrag en houding zijn hier belangrijk.”

In het ATC is er daarnaast ook plaats voor de digitale vaardigheden met een ICT-lokaal, hebben de leerling een winkel tot hun beschikking en wordt de kas binnenkort weer in gebruik genomen voor eigen kweek. Ook het stagebureau heeft hier een nieuwe plek, dicht bij de leerlingen die zij begeleiden. Verder kunnen leerlingen op een speciaal ingerichte plek bij het ATC een certificaat voor de heftruck en reachtruck halen.


Jos en Jorrit voor het nieuwe arbeidstrainingscentrum

jose
Jose Traore opent het ATC

 
De doop van het ATC