Bram is een TOPPER

Onze leerlingen zijn toppers! Met hun eigen talent, hun eigen kracht en hun eigen
toekomst. En wij mogen hen daarbij ondersteunen. Dat doen we graag, want we
zijn trots op onze toppers!

Lees verder onder de foto 

bram is een topper smal

Niet alle jongeren volgen hetzelfde pad als het op school aankomt. Soms is er een beetje meer tijd en ruimte nodig bij het schoolse leven. Om weer grip op het leven te krijgen, de motivatie terug te vinden en weer plezier te krijgen in school. Met aandacht, ondersteuning en maatwerk in onderwijs komen ook onze leerlingen tot bloei. Bram Ottens is daar een mooi voorbeeld van.

De 17-jarige leerling liep een aantal jaren geleden vast in het regulier onderwijs en kwam thuis te zitten. Een overstap naar het speciaal onderwijs volgde, maar ook hier was het niet meteen raak. Tot de match met onze onderwijsrichting Arbeidsmarktgericht (AMG) werd gemaakt. Hier worden de leerlingen voorbereid op een passende plek op de arbeidsmarkt. Het opbouwen van arbeidsvaardigheden, zelfredzaamheid en burgerschap staan centraal in het onderwijsaanbod. “Als je thuis komt te zitten, wordt de drempel om weer naar school te gaan steeds hoger”, zegt Bram. “Ik ben blij dat ik bij AMG terecht kon, het voelde heel erg goed. In het begin ging het helemaal niet over het onderwijs, maar vooral over een uurtje naar school komen. Dat was al moeilijk genoeg.”

Eigen tempo
Het onderwijs is zo ingericht dat leerlingen de schoolgang kunnen opbouwen in hun eigen tempo en passend bij de belasting die ze op dat moment aankunnen. Stagebegeleider Henry de Jong van de Ambelt: “Bram was in het begin heel timide en kon 2 x 2 uur naar school komen, met begeleiding. Maar hij heeft een enorme groei doorgemaakt. Hij kon steeds meer aan, totdat hij volledig naar school ging.” Timide is hij niet meer bevestigt ook Arjen Poland van het IT-bedrijf Azerty, de stageplek van Bram. “Nee hoor, hij werkt hard en kan lekker sarcastisch uit de hoek komen. Past hier prima!”

Een stage hoort bij AMG, maar ook hier wordt er op maat gewerkt. Leerlingen worden eerst intern en in groepsverband voorbereid, voordat ze worden ‘losgelaten’ in een bedrijf. “Bij Azerty is maatschappelijk verantwoord ondernemen een van de doelen”, zegt teamleider assemblage Arjen Poland. “Een leerling die wat meer begeleiding nodig heeft, daarvan zeggen wij: laat maar komen! Ook wij zijn flexibel en kunnen een leerling als Bram een plek op maat bieden, we hebben daar de ruimte en tijd voor. Structuur, logica, een duidelijk begin en einde aan de werkzaamheden, dat zijn de dingen waar hij heel veel aan heeft. Je ziet dat Bram makkelijk mee kan komen met wat meer begeleiding. We hebben hem dan ook een contract aangeboden na zijn stage…”

Entree
Omdat Bram ondertussen bij de Ambelt zo goed op zijn plek zat, kon hij de entree-opleiding in samenwerking met Deltion volgen, gecombineerd met zijn stage bij Azerty. “Wanneer de leerling zoiets aankan, stomen we op en is dus een overgang naar het regulier onderwijs ook mogelijk. Het blijft altijd maatwerk en zelfredzaamheid is hierbij heel belangrijk”, zegt Henry de Jong.

Het diploma is in the pocket en geeft hem toegang tot een mbo-opleiding. “Ja, ik ben geslaagd. De examinator was best onder de indruk omdat ik kon aangeven wat goed gaat en waar ik nog aan moet werken. Ik hou van duidelijkheid, verlies nog wel eens de motivatie als iets me niet interesseert en kan op sociaal gebied nog wel groeien.” De mbo-4 opleiding autotechniek is het vervolg, best een grote stap. “Ik heb een toelatingstest gedaan en daaruit bleek dat het  goed mogelijk is. Ik heb er wel veel zin in. En ja, ik heb hier dus een baan. Ik wil ook graag bij Azerty blijven werken want ik vind het hier fijn. Na de vakantie gaan Arjen en ik bekijken hoe we dat kunnen combineren.” Had hij dit gedacht een paar jaar geleden? “Echt niet!”

20250701 154937
Bram, Arjen Poland en Henry de Jong op de assemblageafdeling van Azerty.