Meike is een TOPPER

Onze leerlingen zijn TOPPERS! Met hun eigen talent, hun eigen kracht en hun eigen
toekomst. En wij mogen hen daarbij ondersteunen. Dat doen we graag, want we zijn
trots op onze toppers! 


Lees verder onder de foto.

topper meike smal

Meike Harmsen had een grote wens: doorstromen van de opleiding arbeidsmarktgericht naar het mbo. Best een pittige klus, maar een die ze wel voor elkaar heeft gekregen. Komend schooljaar gaat ze zich storten op de opleiding assistent verkoopmedewerker. “Ik heb ontdekt dat ik het allemaal wél kan!”

Meike zit op het voortgezet speciaal onderwijs in Hardenberg. In een setting met minder leerlingen in de klas en wat meer ondersteuning, is haar zelfvertrouwen langzamerhand gegroeid. “Ik heb zoveel hulp gekregen en dan kun je groeien. Autisme heb ik nu eenmaal en hier op de Ambelt is dat heel normaal. Ik heb het ook wel in het regulier onderwijs geprobeerd, maar hier heb ik minder last van prikkels. Er is veel begrip en ik heb hier geleerd om aan te geven als mijn hoofd te vol zit en ik een moment voor mezelf nodig heb.”

Overprikkeld
Een van de vereisten voor de doorstroom naar het mbo is een reguliere stageplek. Meike moest laten zien dat ze dit aankon. Dat ging niet helemaal zonder slag of stoot. “Bij de supermarkt waar ik ben begonnen, lukte het niet. Het was te druk en ik was steeds overprikkeld. Dat kost zoveel energie in de voorbereiding en ook daarna. Ik ben daarna op een veiligere plek, het Werkatelier, gaan stagelopen. Met meer begeleiding en wat kleinere stapjes, en daardoor ging ik stagelopen weer leuk vinden en durfde ik ook meer te vragen.”

Wat volgde was een stage bij Terstal in Tubbergen. En dat gaat zo goed dat ze er ook in de zomervakantie gaat werken. “Ik was wel nerveus, de eerste dag. Maar ik werd heel warm ontvangen. Ik kan daar mezelf zijn en aangeven wat ik lastig vind.” Ze is een gewaardeerde collega. “Ik kreeg te horen dat ik heel goed met klanten overweg kan, rustig blijf bij drukte en zelfverzekerd in de winkel sta”, zegt Meike. “Door mijn autisme kan ik ook heel gestructureerd werken en dat vindt een werkgever heel fijn.”

Mooie woorden die haar toekomstplannen ondersteunen. “Ik vind het leuk in de winkel en wil in ieder geval iets met mode doen. Ik heb naailes en heb al wat dingen gemaakt. Door de goeie begeleiding kan ik nu zeggen: Ik kan het wel!”