Jeugdverkiezingen op de Ambelt

CDA, ChristenUnie, VVD en PvdA meest populair bij leerlingen

 

Een aantal leerlingen van de Ambelt in Hardenberg heeft meegedaan aan de allereerste jeugdverkiezing die werd gehouden op de voortgezet onderwijsscholen in Hardenberg. Leerlingen konden stemmen op één van negen politieke partijen die 21 maart meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in de gemeente Hardenberg.

Het was een initiatief van het Vechtdal College. In totaal hebben 888 leerlingen uit de hoogste klassen van het vmbo, mavo, havo, vwo/Atheneum en het praktijkonderwijs van diverse scholen in Dedemsvaart en Hardenberg hun stem uitgebracht. Zij hebben als volgt gestemd:

CDA: 155
ChristenUnie: 154
VVD: 144
PvdA: 106
GroenLinks: 86
OpKoers.nu: 86
D66: 65
50Plus: 47
SGP: 20
Ongeldig: 13
Blanco: 12

 

Jeugddebatten
Voorafgaand aan deze jeugdverkiezingen is er tijdens lessen op school aandacht besteedt aan de betekenis van verkiezingen en lokale democratie. Ook zijn er jeugddebatten geweest met kandidaat-raadsleden van de negen politieke partijen en leerlingen van het Vechtdal College Hardenberg en de Zeven Linden in Dedemsvaart. De stemmen die vandaag uitgebracht zijn tijdens de jeugdverkiezingen tellen niet mee met de gemeenteraadsverkiezingen komende woensdag. Met deze jeugdverkiezingen kan de jonge generatie toch zijn stem laten horen. Bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen in 2022 zijn deze leerlingen stemgerechtigd voor de lokale politiek.

bron: hardenberg.nl