Erkenning voor arbeidsmarktgericht

Leerlingen arbeidsmarktgericht ontvangen ook diploma

 

“Heel erg trots”, kort maar krachtig klinken deze woorden in Hardenberg en Zwolle. Acht leerlingen van het voortgezet speciaal onderwijs met uitstroomprofiel arbeidsmarktgericht (AMG) vormen de eerste lichting leerlingen van de Ambelt die een officieel en erkend schooldiploma krijgen. Dat is het gevolg van een recente wetswijziging waardoor alle leerlingen in het praktijkonderwijs de erkenning krijgen die zij verdienen. Onder het toeziend oog van hele trotse familieleden en docenten werden de diploma onlangs uitgereikt. 

Joy Drent en Johan van Trigt hebben hun diploma in Hardenberg behaald. “Het was wel even hard aanpoten om het portfolio te vullen”, zegt Joy. “Nu moesten we ook van alle handelingen een bewijs aanleveren.” “Ja, en daarbij ook nog veel uren op de stage draaien’, aldus Johan. Maar er is loon na werken want de dag na de diploma-uitreiking kunnen beide leerlingen meteen aan de slag. Johan heeft een contract bij Kringloop Hardenberg op zak en Joy bij Kunststof Bouwmaterialen in Hollandscheveld.

Voor de eigenaren van beide bedrijven was de diploma-uitreiking ook een trots moment. Bert Schreurs van Kringloopwinkel Hardenberg: “Ik wil deze jongens graag een kans geven. We hebben er gewoon wat meer tijd voor genomen en Johan is helemaal opgebloeid.” Mark Doldersum van Kunststof Bouwmaterialen beaamt dit: “Je ziet hoe ze groeien en zich ontwikkelen als je ze een kans geeft. Echt mooi om te zien!”

Zelfvertrouwen

In Zwolle verlaten zes leerlingen het arbeidsgerichte onderwijs met een diploma, waaronder Julian Magré. “Een diploma is belangrijk”, zegt hij, “Ook voor later als je nog eens van baan wilt veranderen. Je kunt nu heel makkelijk laten zien aan een werkgever dat je het werk kunt doen.” Ook Julian heeft een vast contract op zak en werkt via Bouwmensen bij Salverda Bouw. Dat betekent vanaf het nieuwe schooljaar ook weer terug naar school, naar het mbo. “Hier op de Ambelt heb ik heel veel zelfvertrouwen gekregen en heb ik ook geleerd om te gaan met anderen, ik heb er wel veel zin in.”

Om het schooldiploma te mogen ontvangen, moesten de leerlingen voldoen aan de eisen van het examenreglement: voldoende aanwezig zijn, een compleet portfolio met diverse opdrachten inleveren en een afsluitend examengesprek voeren. Lukt dat niet helemaal, dan gaan de leerlingen van school met een certificaat. Emmy Stolwijk is vakdocent techniek, hout en metaal en is daarnaast lid van de examencommissie. “Met een diploma kunnen de leerlingen nu echt bij werkgevers aantonen dat zij volwaardige werknemers zijn die alle arbeidsvaardigheden in huis hebben. Het is prachtig om te zien hoe trots iedereen is, daar doen we het met z’n allen voor.”

samen foto
Joy Drent, Julian Magré en Johan van Trigt met hun officiële schooldiploma arbeidsmarktgericht.

Start van het nieuwe schooljaar


Praktische informatie rondom de zomervakantie
en de start van schooljaar 2022-2023
 

Van 21 juli t/m 19 augustus zijn wij volledig gesloten.
Bij calamiteiten zijn wij in deze weken te bereiken via vakantie@ambelt.nl

Van 22 augustus t/m 26 augustus zijn wij tussen 8.00 en 13.30 uur bereikbaarVanaf 29 augustus zijn wij bereikbaar tussen 8.00 en 16.00 uur.

Afdeling SO  
Startdatum: maandag 29 augustus 2022
Starttijd: 08.30 uur
Waar: eigen lokaal
Meenemen: eten & drinken

Afdeling vmbo onderbouw en TL Zwolle
Startdatum Zwolle: maandag 29 augustus 2022
Starttijd: 08.30 uur
Waar: eigen klas
Meenemen: Schooltas gevuld met (gekafte) boeken, schriften, gevulde etui, laptop, gymtas, pauzehapje, lunchpakket en een goed humeur.

VSO Hardenberg
Startdatum Hardenberg: maandag 29 augustus 2022
Starttijd: 08.00 uur
Waar: eigen lokaal
Meenemen: eten en drinken.
Boeken worden op school uitgedeeld. Verdere informatie via de mentor (mail)

Afdeling havo 
Benodigheden havo leerlingen: zie lijst
Extra informatie havo-1 leerlingen

Startdatum alle leerlingen: maandag 29 augustus 2022 
Tijd: 08.30 uur - 14.45 uur. 
Eigen eten en drinken meenemen
De leerlingen worden om 8.30 uur opgevangen in de aula en gaan dan naar hun stamgroep
Havo 4 maakt kennis met het Deltion Sprint Lyceum en havo 5 krijgt uitleg over het profielwerkstuk.

Bovenbouw
Dinsdag 30 augustus
Tijd: 08.30 uur - 14.45 uur. 
Met alle leerlingen van de havo bovenbouw naar de Wythmenerplas. Zwemkleding en eventueel droge kleding meenemen.
Eigen eten en drinken meenemen

Woensdag 31 augustus en donderdag 1 september
Ruimte voor individuele afspraken met leerlingen, ouders/verzorgers. Vanaf donderdag 25 augustus is een afspraak met de mentor mailen in te plannen via de mail. 


Afdeling instroom/ Link/ AMG
Startdatum: maandag 29 augustus 2022
Starttijd: 08.30 uur of op een individueel afgesproken tijd
Waar: Herfterlaan 39, Zwolle

 

Vakanties en vrije dagen 2022-2023

U vindt hier de vakantieroosters voor het basis en voortgezet speciaal onderwijs in Zwolle en Hardenberg.

 

Vakantierooster SO Zwolle - 2022-2023

Vakantierooster VSO Zwolle - 2022-2023

Vakantierooster Hardenberg - 2022-2023Vakantierooster 2021-2022
Vakantierooster alle locaties Zwolle
Vakantierooster Hardenberg

 

Basismaatregelen blijven van belang

Geen extra maatregelen corona-besmettingen

Hoewel de Ambelt ook te maken heeft met corona-besmettingen, vinden wij het nog niet nodig om extra maatregelen te nemen voor onze medewerkers en leerlingen. Wel blijven de basismaatregels van kracht. Het is van belang om die te blijven naleven. 

  • Was vaak je handen
  • Hoest en nies in je elleboog
  • Schud geen handen
  • Houd afstand
  • Bij klachten: thuisblijven en een zelftest doen
  • Zorg voor voldoende frisse lucht

Ambelt krijgt onderwijslocatie erbij

Nieuwe onderwijslocatie voor de Ambelt

 

Vanaf schooljaar 2022-2023 heeft de Ambelt een onderwijslocatie voor speciaal voortgezet onderwijs in Wapenveld. Het Sprengen College heeft onlangs moeten besluiten om te stoppen met haar onderwijsactiviteiten nadat was gebleken dat de school niet langer op verantwoorde wijze vorm kon geven aan het onderwijs. De Ambelt neemt nu de invulling van het onderwijs over.

Voor de leerlingen en de medewerkers betekent dit dat het onderwijs zoals het was, voor nu kan worden voortgezet op dezelfde locatie en met grotendeels dezelfde medewerkers. Dit geeft rust en vertrouwen. De komende tijd wordt onderzocht hoe ook op lange termijn kwalitatief goed onderwijs kan worden verzorgd.

Het onderwijsaanbod van het Sprengen College sluit goed aan bij het aanbod van de Ambelt. Het gaat om onderwijs en ondersteuning aan leerlingen die in het regulier onderwijs niet tot hun recht komen. Betrokken en deskundige medewerkers zetten zich in voor onderwijs dat zich kenmerkt door maatwerk, ontwikkeling en resultaat. Met gespecialiseerde ondersteuning krijgen de leerlingen daarnaast het gereedschap om zichzelf optimaal te ontwikkelen.

Subcategorieën

Contact

de Ambelt
dr. Hengeveldweg 9
8025 AK Zwolle
tel: 038 - 454 22 23

info@ambelt.nl
Contactformulier

Zoeken op ambelt.nl

Ambelt op social media

© 2020 De Ambelt, Zwolle