Niet over een nacht ijs...

Leerlingen kijken bij de voorbereidingen IJsbeelden Festival

Een 1200 m2 grote vrieshal. 550.000 kilo ijs en sneeuw. IJs- en sneeuwsculpturen tot wel 6 meter hoog. De beste ijskunstenaars (carvers) uit de hele wereld. Dat is het IJsbeelden Festival in Zwolle waar je tot 5 maart 2023 een kijkje kunt nemen. Leerlingen van de havo mochten voor de kerstvakantie samen met docenten een kijkje nemen tijdens de voorbereidingen. 

Het thema van het festival is ‘What a wonderful world en dat is verbeeld in sculpturen rondom het Chinees nieuwjaar, het Thais festival Loi Krathong en de Mexicaanse ‘Day of the Dead. Maar ook bouwwerken zoals de oude stad Petra, Egyptische tempels, de Taj Mahal in India en de Borobudur dienden als inspiratie. Net als de prachtige natuur van the great barrier reef, de vele verschillende culturen van de wereld en de kunst van Vincent van Gogh. En dat is nog maar een kleine greep uit de vele onderwerpen die als inspiratie dienen. 

De leerlingen en de docenten kregen een uitleg waarna ze zo’n twintig minuten bij de carvers mochten kijken. Daarna in het restaurant weer warm worden met chocolademelk om vervolgens nog heel veel vragen te stellen. Zo kwamen ze aan de weet dat de carvers hele lange dagen maken, dat na het carven nog special effects (licht, geluid en decoratie) toegevoegd worden aan de sculpturen en dat het ijs en de sneeuw bestaat uit regenwater dat is opgevangen. Hoewel het carven belangrijk is, hebben de leerlingen ook alles gehoord over de andere belangrijke werkzaamheden: ticketverkoop, catering, aanvoer ijs, techniek voor koelen onderhouden, inrichten, toeleveranciers en nog veel meer! Het was erg leuk, was de conclusie.  

https://www.ijsbeelden.nl/ 

 

img 20221213 wa0035

img 20221213 wa0002