Leerlingen doen het goed op Wiskunde Olympiade

Bijna was het een een-twee-drietje… maar het wordt een een-tweetje. Drie knappe koppen van het Hengeveld College streden begin april in de tweede ronde van de Wiskunde Olympiade na een makkelijke eerste ronde. Melanie, die in een andere categorie uitkomt, kwam net een puntje te kort maar Derk en Simon gaan door naar de finale in september. Daarmee behoren zij tot de beste 34 onderbouwleerlingen van Nederland!

Melanie (havo 4), Simon (havo 3) en Derk (vwo 3) deden vorig jaar ook al mee (“het eten was toen beter!”) dus ze wisten wat hen te wachten stond. “Het was niet heel erg moeilijk”, zegt Simon. “Het is wel uitdagend. In de wiskundeboeken worden veel stappen voorgekauwd hoe je iets moet oplossen. In de Olympiade moet je dit helemaal zelf bedenken.” “En er komt geen rekenmachine aan te pas”, aldus Derk. “Er zijn vijf vragen waar je alleen een antwoord geeft, bij twee vragen moet je ook de berekening laten zien. Ik denk dat ze mijn logica niet helemaal snapte”, zegt Melanie lachend. “Ik vind het wel jammer dat ik niet door ben maar doe volgend jaar gewoon weer mee, en dan ook aan de Kangoeroe-wedstrijden.”

Volgens Simon draait het in zo’n wedstrijd vooral om inzicht. “Inzicht in patronen, in logica en het vermogen om verbanden te leggen. Soms moet je gewoon even gaan zitten wachten tot het inzicht ineens komt.” Volgens Melanie heb je de tweeënhalf uur die ervoor staat dan ook hard nodig.

Winkansen
De finale is op vrijdag 13 september aan de TU Eindhoven. Daaraan voorafgaand kunnen de jongens nog trainingen volgen aan een universiteit. Hoe staat het met de winkansen? “Nou, de concurrentie is wel groot. Ik denk aan de top 20”, zegt Derk die nog een ijzer in het vuur heeft met zijn deelname aan een scheikundewedstrijd. “Afwachten of ik ook daar door de tweede ronde ben gekomen.”