Leerlingen arbeidsmarktgericht ontvangen ook diploma

 

“Heel erg trots”, kort maar krachtig klinken deze woorden in Hardenberg en Zwolle. Acht leerlingen van het voortgezet speciaal onderwijs met uitstroomprofiel arbeidsmarktgericht (AMG) vormen de eerste lichting leerlingen van de Ambelt die een officieel en erkend schooldiploma krijgen. Dat is het gevolg van een recente wetswijziging waardoor alle leerlingen in het praktijkonderwijs de erkenning krijgen die zij verdienen. Onder het toeziend oog van hele trotse familieleden en docenten werden de diploma onlangs uitgereikt. 

Joy Drent en Johan van Trigt hebben hun diploma in Hardenberg behaald. “Het was wel even hard aanpoten om het portfolio te vullen”, zegt Joy. “Nu moesten we ook van alle handelingen een bewijs aanleveren.” “Ja, en daarbij ook nog veel uren op de stage draaien’, aldus Johan. Maar er is loon na werken want de dag na de diploma-uitreiking kunnen beide leerlingen meteen aan de slag. Johan heeft een contract bij Kringloop Hardenberg op zak en Joy bij Kunststof Bouwmaterialen in Hollandscheveld.

Voor de eigenaren van beide bedrijven was de diploma-uitreiking ook een trots moment. Bert Schreurs van Kringloopwinkel Hardenberg: “Ik wil deze jongens graag een kans geven. We hebben er gewoon wat meer tijd voor genomen en Johan is helemaal opgebloeid.” Mark Doldersum van Kunststof Bouwmaterialen beaamt dit: “Je ziet hoe ze groeien en zich ontwikkelen als je ze een kans geeft. Echt mooi om te zien!”

Zelfvertrouwen

In Zwolle verlaten zes leerlingen het arbeidsgerichte onderwijs met een diploma, waaronder Julian Magré. “Een diploma is belangrijk”, zegt hij, “Ook voor later als je nog eens van baan wilt veranderen. Je kunt nu heel makkelijk laten zien aan een werkgever dat je het werk kunt doen.” Ook Julian heeft een vast contract op zak en werkt via Bouwmensen bij Salverda Bouw. Dat betekent vanaf het nieuwe schooljaar ook weer terug naar school, naar het mbo. “Hier op de Ambelt heb ik heel veel zelfvertrouwen gekregen en heb ik ook geleerd om te gaan met anderen, ik heb er wel veel zin in.”

Om het schooldiploma te mogen ontvangen, moesten de leerlingen voldoen aan de eisen van het examenreglement: voldoende aanwezig zijn, een compleet portfolio met diverse opdrachten inleveren en een afsluitend examengesprek voeren. Lukt dat niet helemaal, dan gaan de leerlingen van school met een certificaat. Emmy Stolwijk is vakdocent techniek, hout en metaal en is daarnaast lid van de examencommissie. “Met een diploma kunnen de leerlingen nu echt bij werkgevers aantonen dat zij volwaardige werknemers zijn die alle arbeidsvaardigheden in huis hebben. Het is prachtig om te zien hoe trots iedereen is, daar doen we het met z’n allen voor.”

samen foto
Joy Drent, Julian Magré en Johan van Trigt met hun officiële schooldiploma arbeidsmarktgericht.